Във Фотографията насочването на фотоапарата и натискането на копчето е само половината процес. Уважаващият себе си фотограф след това прекарва известно време в постобработка на кадрите, за да им придаде художествена стойност, да им придаде собствена визия, собствен стил.

За мен снимка „директно от камерата“ е половин снимка и е незавършен продукт. От както се занимавам с фотография никога не съм давал своя снимка на клиент или в социалните мрежи, без преди това да съм я „пипнал“ поне малко.

С тази статия ще се опитам да те убедя да бъдеш добър фотограф. Да придадеш на снимките си тази основна съставка, която да ги откроява. Да подсилиш ефекта от страхотния залез, или да моделираш светлината, която озарява лицето на любим човек.

За тренираното фотографско око почти винаги е видно, кога една снимка е обработвана след заснемането. Прекрасните кадри, които виждаш, тези страхотни цветове в пейзажите, това умопомрачително синьо небе и море. Вярвай ми, това не е работа на фотоапарата.

Понякога може обработката да е минимална, почти незабележима, но в повечето случай я има.

С тази статия искам да ти предложа първи стъпки, да те провокирам да експериментираш, да дам тласък на твоята креативност.

Най-масовата фотография е мобилната фотография. Дори и да притежаваш фотоапарат, сигурно с телефона си снимаш много по-често. Познах ли?

Ако е така, сега ще те запозная с може би най-популярното и масово приложение за мобилна обработка на снимки Снапсийд (Snapseed). Пазарът гъмжи от апликации за обработка, но това като че ли е най-интиуитивното и лесно за ползване. Ето препратки за сваляне ако си с Андроид, а ето и за iOS.

По-надолу съм подготвил клипче, което показва примерни стъпки, най-опростените при обработка. Тук ще ги синтезирам с малко текст, а ти можеш да ползваш клипчето за референция. Ще боравя с английските термини.

Започваме с най-основните настройки в първото подменю: яркост (brightness), контраст, акценти (highlights), сенки (shadows), наситеност (saturation). Това са основни настройки на всички приложения за обработка. Някой от ефектите са типични за Snapseed, като Ambiance.

В този пример едни ефекти ги засилвам, други намалявам. Това, което правя не е задължително, но е това което повечето правят когато обработват. Оставям на теб да решиш как да местиш настройките. Целта на упражнението е да получиш нещо, което ТИ да харесваш.

И така. В настройките засилвам малко:

  • Contrast
  • Ambiance
  • Saturation

Играй с настройките умерено. Само няколко пункта са достатъчни понякога да придадат ефект. Но не винаги. В случая това е пейзаж. При пейзажите, когато имаш небе и облаци винаги пробвай да намалиш highlights до минимум и да засилиш shadows значително. Така може да придадеш така известния и търсен HDR ефект. От Curves избирам присет, който прави кадъра по-тъмен и драматичен. Добавям също Tonal contrast.

Засилвам също до голяма степен рязкостта (Sharpening). От подменюто Grainy Film избирам филтър, който ми харесва. Тези филтри симулират цветни аналогови филми от едно време. Настройката Grain намалявам до нула, защото искам изчистено изображение.

Преполагам знаеш, че с crop орязваш изображението и може да промениш формата. Така можеш да махнеш ненужни неща от кадър като електрическия стълб в снимката долу.

Една от последните настройки е да добавя vignetting. Винетирането прави краищата на снимката по-тъмни. Така се акцентира най-често върху центъра на снимката и това, което е там се подчертава. В случая със Snapseed освен да затъмниш краищата можеш да добавиш яркост в центъра.

Ами горе-долу това е като за начало. Харесва ли ти резултатът долу? Само няколко минути работа, но кадърът се промени почти изцяло. Надявам се, че вече си на мнение, че постобработката си струва във всеки един случай. Очаквай още уроци за Snapseed и обработване на мобилен телефон.

Ще се радвам да споделиш дали статията ти е била полезна и дали би изпробвал това приложение.

Весело експериментиране!

Преди

След