Чувал си поговорката: „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Тя важи в повечето житейски случаи, но най-вече в бизнес средите и идва да ни подскаже, че първото впечатление от човека е от огромно, дори решаващо значение. Много хора правят грешка, осланяйки се на тезата, че „по ума посрещат и по ума изпращат“. Няма нищо лошо да си уверен в способностите си, но е трудно да ги превърнеш в първи впечатления за отсрещната страна, особено в днешния дигитален свят.

Възприятието идва винаги преди мисловния процес. За да получи мозъка информация, която да обработи, трябва да включи сетивата. И визуалното е винаги на първо място. Много проучвания сочат, че когато получаваме информация за друг индивид, ние винаги търсим образ, с който да го свържем. Ако имаме на разположение такова изображение даваме на мозъка нужната информация. Ако пък то отсъства: на помощ идва въображението; но образ на човека винаги бива изграждан в нашата глава. И тук трябва да се запитаме: какъв образ искаме да изградим в отсрещната страна? Бихме ли рискували нашият образ да бъде заместен от въображение? Ето 5 причини да вземем нещата в свои ръце:

1.      Дигиталния свят, в който живеем

Шеговитият израз, че ако нямаш Фейсбук профил, значи не съществуваш, всъщност отъждествява днешната реалност, че ако не присъстваме в дигиталния свят възможностите ни са доста ограничени. Да нямаш дигитално „аз“ в 21 век е почти равносилно на това да „живееш в гората“. Бизнес портретът е един от отпечатъците, които ние оставяме в онлайн присъствието си. Веднъж качен онлайн, той става част от нашата визитка, от нашият цифров профил. Качен дори и само на една-две платформи, потокът на информация в Интернет може да го грабне и да го разпространи по всякакви сайтове, галерии и резултати от онлайн търсения. Така нашият портрет става част от имиджа ни. А той е нещо, за което трябва да се грижим, ако искаме да растем кариерно.

2.      Вътрешнофирмена комуникация

Е добре: ти не си търсиш работа, нито смяташ скоро да го правиш. За какво ти е да инвестираш в корпоративен портрет? А смяташ ли да растеш въобще кариерно, в сегашната си фирма? Важно ли ти е какъв образ имат за теб в главата си колегите ти когато ти пишат мейл или съобщение по фирмения чат? В твоята компания ти също имаш дигитално присъствие и можеш да качиш свое изображение на фирмения сайт или база данни, с което да се представяш пред своята работна общност. Нека твоята фирмена снимка бъде толкова важна като това как се обличаш всеки ден за работа. Направи я част от твоя дрескод и твоето самочувствие. А когато сме по-уверени на работното място резултатите не закъсняват.

3.      LinkedIn

Корпоративният Фейсбук. Дори и до скоро да не беше така, вече всички са там. Дори и твоята съседка, майка на близнаци, която прави ръчни украшения като дребен предприемач. Там трябва да бъдеш и ти, ако искаш да те забележат и да те намерят когато търсят човек като теб. Защото фирмите търсят, и то неуморно. И ако поддържаш профила си актуален, те ще те намерят. И първото нещо, което ще видят ще бъде твоята снимка. А като я видят, някои могат да решат да спрат да гледат или да те пратят на дъното на класацията. Ние сме просто едни субекти и затова не бива да подценяваме субективизма на другите, когато ни гледат. За да се откроим трябва да се превърнем в обекти, а тук представителният портрет винаги помага.

4.      Професионална автобиография (Curriculum Vitae)

Човек и добре да работи, един ден сменя работодателя, и друг идва. Не, това не е мисъл на Хан Омуртаг изсечена в камък, но спокойно може да бъде транспарант във фирмена кафетерия. „Търся работа и ми трябва снимка за CV-то“ несъмнено е топ причината хората да искат да ангажират фотограф за бизнес фотосесия. И често се действа в последния момент. Късното осъзнаване на нуждата от корпоративен портрет понякога може да коства време и пропуснати възможности. Затова е хубаво човек да е готов за професионални промени и да инвестира навреме в този важен атрибут на работната си автобиография.

5.      Инвестиция в дългосрочен план

Във връзка с предишната точка е важно да се отбележи защо да гледаме на бизнес портрета като на инвестиция. Добрият бизнес портрет несъмнено повишава нашата стойност на пазара на труда. Той е един атрибут, който аз бих поставил почти наравно с някое придобито професионално умение. Защото няма спор: ако умееш да програмираш на Java и имаш добър бизнес портрет си с едни гърди пред тези, които просто могат да програмират на Java. А е инвестиция в дългосрочен план, защото не ни се налага често да си правим портрет. Ако няма сериозни промени по външния вид един портрет може спокойно да ни служи няколко години. По-младоликите могат дори и 5 години да ползват една и съща визия. Портретът като дългосрочна инвестиция покрива всички гореспоменати точки и би трябвало да е основната причина да се сдобием с него.