Често задавани...

Снимате ли сватби?

Сватбите не са моят специалитет и не се смятам за сватбен фотограф, но ако работата ми Ви харесва и желаете да заснема вашето сватбено тържество или просто подписване за мен ще е удоволствие да бъда Вашият фотограф. Таксувам сватби като услуга "Заснемане на събитие" в моя ценоразпис.

Къде се провеждат фотосесиите?

Разполагам със собствено студио в район Младост. Предлагам също заснемане в дома на клиента без разлика в цената. Доста го предпочитат заради удобството. Имам преносимо студио, което монтирам на място. Разбира се снимам и навън при подходящо време.

Може ли да ме снимате вкъщи, но да изглежда все едно снимките са правени в студио?

Студиото е просто едно затворено пространство, в което има фотографски фон и изкуствена светлина. Вашият дом също е затворено пространство, а аз нося с мен фонове и светлина. Разгледайте портфолиото ми. Болшинството кадри публикувани на този сайт не са правени в студио. Можете ли да видите разлика?

Мога ли да избера кадрите от фотосесията?

Да, разбира се! Правя това чрез онлайн галерия, където можете да направите избора си чрез маркиране и коментари.

Мога ли да получа всички кадри от събитието?

За съжаление не мога да предоставя абсолютно всички кадри, тъй като винаги има несполучливи, но ще получите всички качествени и художествено издържани кадри.

Как и кога ще получа снимките си?

Стандартното време за обработка на дигиталните кадри е 7 работни дни и 5 работни дни за бизнес фотосесия. За коледни сесии времето за обработка е 10 дни. Кадрите ще получите в красива онлайн галерия, която можете да споделяте с близки и приятели. От галерията също имате възможност да споделяте директно във Фейсбук. Галерията ще бъде онлайн и достъпна за срок от 1 година. Има вариант да получите снимките и на твърд носител: флашка или диск. Такива можете да закупите тук на сайта. Ако желаете кадрите да бъдат копирани на ваш носител, флашката или диска трябва да са нови и в оригиналната си опаковка.

Галерията ми е изтекла, а нямам други копия на кадрите. Можете ли да възстановите кадри от фотосесия или събитие?

Онлайн галерията, която клиентът получава е със срок от 1 година. Това е изключително дълъг срок в бранша. Ако все пак по някаква причина не сте успели да направите резервни копия на кадрите и ги загубите мога да възстановя кадри от преди максимум 5 години. Тъй като те вече са дълбоко архивирани на външни носители и възстановяването им е свързано с време и усилие има такса от 25 лв. за възстановяването им. Изпращам кадрите на линк. Ако желаете да възродите кадрите отново в онлайн галерия, цената е 40 лв. за онлайн галерия със срок от 1 година.

Мога ли да получа необработени кадри извън включените в пакета на фотосесията?

Сигурно знаете, че повечето фотографи не предоставят сурови (необработени) кадри. Аз не съм изключение. Никой фотограф не иска да излезе на показ негова недовършена работа и хората да го асоциират с нея. Единственият вариант клиентът да получи необработени кадри е чрез закупуване на копия на оригиналните файлове (виж следващия въпрос).

Мога ли да получа оригиналните/RAW файлове?

Да, предлагам оригиналните кадри във формат DNG без обработка за свободно лично ползване. Цената е 20 лв. за кадър. Може да бъде договорена цена и ако кадърът е за търговски цели.

Как мога да закупя принтове или фотокнига?

Всяка снимка във вашата онлайн клиентска галерия има в долния десен ъгъл символ пазарска количка. Оттам можете да изберете и добавите принт продукти. При срещи с клиенти почти винаги нося мостри за показване. Можете също да заявите пакет заснемане + фотокнига. Разгледайте офертите в подменю "Пакети".

Мога ли да платя на място с карта?

За удобство на клиентите приемам плащания с карта на локация чрез мобилен ПОС терминал. Можете да заплатите също и чрез банков превод.

Предлагате ли ваучери-подарък?

Да. Можете да закупите или заявите такъв ваучер онлайн тук на сайта в подменю "Ваучери".

Изисквате ли капаро?

Дълго време работех без капаро, но в един момент се случи няколко клиента да резервират час и после да не се появят. Това ме накара да променя начина за резервиране и да изисквам символична сума при блокиране на час в календара. Сумата на капарото е 30 лв. независимо от вида услуга и крайната цена. Разбира се, ако при клиента се появят непредвидени обстоятелства винаги може да преместим резервацията в друг удобен час.

Ще публикувате ли мои кадри онлайн като част от портфолио?

Направените от мен кадри са авторски и по закона за авторското право са собственост на фотографа. Запазвам си правото да публикувам избрани кадри като част от моето портфолио тук на сайта, в Инстаграм и Фейсбук страницата на Vassileo. Ако все пак желаете поверителност или ограничаване на публикуването на кадри (например само на сайта, без социални медии) моля да ме уведомите предварително. Ще се съобразя с вашето желание. Нямам такса "поверителност" и няма да ви сложа надценка ако желаете дискретност.