Често задавани...

Снимате ли сватби?

Сватбите не са моят специалитет и не се смятам за сватбен фотограф, но ако работата ми Ви харесва и желаете да заснема вашето сватбено тържество или просто подписване за мен ще е удоволствие да бъда Вашият фотограф. Таксувам сватби като услуга "Заснемане на събитие" в моя ценоразпис.

Къде се провеждат фотосесиите?

Разполагам със собствено студио в район Младост. Предлагам също заснемане в дома на клиента. Разбира се снимам и навън при подходящо време.

Поемате ли ангажименти извън София?

Да. Мога да заснема Вашето събитие и ако е извън София. За ангажимент в рамките на гр. София приемам всичко до границата на Околовръстен път. За локации извън София таксувам пътни разходи в размер на 1,20 лв. на километър при ангажимент минимум 2 часа и 50% капаро от общата цена.

Може ли да ме снимате вкъщи, но да изглежда все едно снимките са правени в студио?

Студиото е просто едно затворено пространство, в което има фотографски фон и изкуствена светлина. Вашият дом също е затворено пространство, а аз нося с мен фонове и светлина. Разгледайте портфолиото ми. Доста от кадрите, публикувани на този сайт не са правени в студио. Можете ли да видите разлика?

Мога ли да избера кадрите от фотосесията?

Да, разбира се! Правя това чрез онлайн галерия, където можете да направите избора си чрез маркиране и коментари.

Как става изборът на кадри?

На следващия ден след фотосесията (а често дори и на същия) ще Ви изпратя галерия с всички художествено издържани кадри. Тези кадри няма да имат никаква обработка. Това ще бъдат работни копия, от които Вие чрез харесване ще изберете кадрите (на брой според пакета), които искате да получите като финален продукт. Ако желаете допълнителни кадри извън пакета, можете да ги маркирате в отделен списък. Ще Ви изпратя линк за онлайн доплащане.

Мога ли да получа всички кадри от събитието?

За съжаление не мога да предоставя абсолютно всички кадри, тъй като винаги има несполучливи, но ще получите всички качествени и художествено издържани кадри.

Мога ли да получа необработени кадри извън включените в пакета на фотосесията?

Сигурно знаете, че повечето фотографи не предоставят сурови (необработени) кадри. Аз не съм изключение. Никой фотограф не иска да излезе на показ негова недовършена работа и хората да го асоциират с нея. Единственият вариант клиентът да получи необработени кадри е чрез закупуване на копия на оригиналните файлове (виж следващия въпрос).

Мога ли да получа оригиналните/RAW файлове?

Да, предлагам оригиналните кадри във формат DNG без обработка за свободно лично ползване. Цената е 20 лв. за кадър. Може да бъде договорена цена и ако кадърът е за търговски цели.

Как и кога ще получа снимките си?

Стандартното време за обработка на дигиталните кадри е 7 работни дни, 5 работни дни за всички бизнес сесии. За коледни сесии времето за обработка е 10 работни дни. Кадрите ще получите в красива онлайн галерия, която можете да споделяте с близки и приятели. От галерията също имате възможност да споделяте директно във Фейсбук. Галерията ще бъде онлайн и достъпна за срок от 1 година за повечето фотосесии. Има вариант да получите снимките и на твърд носител: флашка или диск. Такива можете да закупите тук на сайта. Ако желаете кадрите да бъдат копирани на ваш носител, флашката или диска трябва да са нови и в оригиналната си опаковка.

Какво включва обработката на снимките? Какво включва ретушът на бизнес портрети и фотосесии?

Обработката на снимки от събития, които нямат включен ретуш включва цветова корекция, подравняване, изправяне, корекция на цветната температура, регулиране на осветеността. Ретушът включва корекции по лицето като премахване на пъпки, ранички, петна. Премахване на стърчащи коси или косми, обработка на очите, премахване на сенки. Правилото е: ако нещо ще е на лицето след 2 седмици, не се коригира, освен при изрично желание на клиента. Важно: ретушът не включва премахване на двойни брадички, коригиране на склули или каквото и да било деформиране на лицето или негови части като устни, нос, уши. Тези операции се правят след уговорка и срещу допълнително заплащане.

Кога започва да тече времето за обработка/доставка на дигитални и принт продукти?

Времето за доставка е упоменато в описанието на услугата/продукта. То започва да тече от момента, в който те са платени на 100%. За фотосесии и бизнес портрети времето за обработка стартира когато клиентът направи избора си на кадри.

Извършвате ли експресна обработка на кадрите?

Да, можете да заявите експресна обработка без компромис в качеството като добавка на услугата при резервация. Ще се заема с обработката на Вашите снимки почти веднага след избора на кадри от фотосесията (или след заснемане на събитието) и ще получите обработените дигитални кадри до 36 часа след приключване на снимките. Цената на тази добавена услуга е фиксирана на 60 лв. независимо от цената на основната услуга. За Коледни сесии експресната услуга е с продължителност 3 дни на цена от 80 лв.

Галерията ми е изтекла, а нямам други копия на кадрите. Можете ли да възстановите кадри от фотосесия или събитие?

Онлайн галерията, която клиентът получава е със срок от 1 година. Това е изключително дълъг срок в бранша. Ако все пак по някаква причина не сте успели да направите резервни копия на кадрите и ги загубите мога да възстановя кадри от преди максимум 5 години. Тъй като те вече са дълбоко архивирани на външни носители и възстановяването им е свързано с време и усилие има такса от 25 лв. за възстановяването им. Изпращам кадрите на линк. Ако желаете да възродите кадрите отново в онлайн галерия, цената е 40 лв. за онлайн галерия със срок от 1 година.

Как мога да закупя принтове или фотокнига?

Всяка снимка във вашата онлайн клиентска галерия има в долния десен ъгъл символ пазарска количка. Оттам можете да изберете и добавите принт продукти. При срещи с клиенти почти винаги нося мостри за показване. Можете също да заявите пакет заснемане + фотокнига. Разгледайте офертите в подменю "Пакети".

Мога ли със снимки правени от друг фотограф да поръчам фотокнига или принтове?

Съжалявам, но при принт продуктите, които предлагам работя изцяло със собствен снимков материал. Спомените на хартия от Vassileo имат за цел да допълнят и завършат дигиталния продукт и фотографско изживяване. Ако желаете просто принт услуга, моля обърнете се към специализирано студио за фотопечат.

Мога ли да платя на място с карта?

Плащането с карта е предпочитаният от мен начин. За удобство на клиентите приемам плащания с карта на локация чрез мобилен ПОС терминал. Можете да заплатите също и чрез банков превод. При плащания в брой таксувам 3 лв. допълнителна такса за обработка на кешово плащане.

Предлагате ли ваучери-подарък?

Да. Можете да закупите или заявите такъв ваучер онлайн тук на сайта в подменю "Ваучери".

Изисквате ли капаро?

Дълго време работех без капаро, но в един момент се случи няколко клиента да резервират час и после да не се появят. Това ме накара да променя начина за резервиране и да изисквам символична сума при блокиране на час в календара. Сумата на капарото е 30 лв. независимо от вида услуга и крайната цена. Разбира се, ако при клиента се появят непредвидени обстоятелства винаги може да преместим резервацията в друг удобен час.

Заплащането на капаро при запазване на час става онлайн с банкова карта. Мога ли да платя капаро по банка?

Желанието ми е процесът по резервация да е максимално опростен и бърз, чрез удобно онлайн плащане. Ако все пак се притеснявате да плащате онлайн с карта (уверявам Ви, че плащането Ви ще бъде сигурно и няма причина за тревога), то можете да платите и с банков превод. Сметката ми можете да намерите на страницата за контакт. Тъй като системата няма да резервира часа при плащане по банка, ще Ви помоля да ми изпратите копие от платежното. Едва тогава ще запазя слота за Вас. Сами виждате, че този процес е не толкова бърз и изисква комуникация, но той е възможен и няма проблем да платите капарото по банка.

Ще публикувате ли мои кадри онлайн като част от портфолио?

Направените от мен кадри са авторски и по закона за авторското право са собственост на фотографа. Запазвам си правото да публикувам избрани кадри като част от моето портфолио тук на сайта, в Инстаграм и Фейсбук страницата на Vassileo. Ако все пак желаете поверителност и кадрите да не присъстват онлайн това ще оскъпи услугата с фиксирана такса от 50 лв. независимо от вида услуга и нейната цена.

Каква е разликата между обикновените фотосесии и тези за лично брандиране?

Освен разликата в моя професионален подход по отношение на тези два вида услуги, основната разлика е, че фотосесиите мини, стандартна, премиум и бизнес фотосесиите са предназначени за лично, нетърговско ползване на кадрите. Фотосесиите за личен брандинг включват лиценз за комерсиално ползване. Ако използвате кадри от обикновена или бизнес фотосесия за реклама на вашия бизнес, за билборд или друг вид търговско приложение има голяма вероятност да потърся правата си в съда.

Какво става ако имам претенции към обработката?

Ако клиентът не е съгласен с обработката или желае допълнителни корекции, той трябва да предяви претенции ПРЕДИ да свали снимките от предоставената галерия. Свалянето на снимките от галерията приемам за съгласие с обработката и всякакви корекции след като клиентът се е сдобил с готовия продукт се таксуват. Клиентът има право на 1 (една) претенция за коригиране на кадри преди даунлоуд. За претенция се смята едновременното желание за корекция на един, повече или всички кадри.

Кешът не е добре дошъл!

card is king

Кешът отдавна не е цар, картата е! Vassileo се стреми към 100% безкешови плащания. Обработването и администрирането на кешова каса и въобще работата с пари в брой изисква допълнителни усилия и време. Затова за всяко кешово плащане начислявам допълнителна такса от 3 лв. към кеш сумата, независимо от размера и. Помислете дали да не платите с карта. Таксите по трансакцията и без това вече са включени в цената.

Блог статия