Не, това не е пародия на Вазов. Просто със заглавието искам да покажа една аналогия. А тя е, че Фотографията като бизнес изглежда като една ожесточена битка с много участници. Не само у нас, а в световен мащаб това изкуство в измеренията си изживява един невъобразим бум във всички аспекти: търсене и предлагане, креативност, производство на фотографско оборудване ако щете.

Популярността достигна такива размери, че все по често се чува въпросът: „Изкуство ли е въобще фотографията?“. Да. Според мен занимание, чрез което човек изразява себе си, занимание което произвежда творци, чиито фотографии се продават за милиони на колекционери, е изкуство.

Тук сме обаче, за да видим комерсиалната страна на нещата. Пазарът на фотография се пренасища. Конкуренцията е убийствена и това е моята гледна точка като пряк участник в този пазар и човек опитващ се да намери своето място. Тази статия няма да е отчаян вопъл за тегобите на бизнеса. Всяко бизнес начинание е трудно. Не, това ще е нещо като анализ на ситуацията. Моите пет стотинки по темата.

Повечето от вас вероятно по-скоро застават пред обектива като клиенти, отколкото да снимат срещу заплащане. Или може би никога не са наемали фотограф. Защо тогава този пазар да ви интересува?

Защото сте потребители на една услуга. Бивши, настоящи или потенциални. Рано или късно човек има нужда от фотографска услуга и започват да го вълнуват въпроси като: „Колко ще ми струва?“ и „Какво ще получа за парите си?“

Ситуацията сега

Както на фотографите, така и на потребителите напоследък е трудно да им убягнат следните факти:

  • Огромен диапазон на цени: една и съща услуга се предлага както за 50, така и за 500 лева
  • Оргомен диапазон на качество. От: „на този трябва да му забранят да снима“ до: „ако работеше на запад щеше да взима десеторно повече“
  • Често несъвместимост на гореспоменатите цени и качество: възможно е за малко пари да получите страхотен продукт или за много пари да ви дадат снимки без фокус

Какво стои зад тези факти? Фотографската услуга у нас не е регламентирана. Пазарът не е регулиран. Болшинството от фотографите са фрийленсъри и всеки може да сложи каквато иска цена на услугата си.

Лошо ли е всъщност това и какво би било решението на горните три проблема?

От гледна точка на фотографите (говоря за професионалните такива) това е лошо, защото се създава една нелоялна конкуренция, която трансформира пазара.

Винаги съм работил в сферата на услугите и съм научил едно: гледната точка на този, който продава и предлага няма абсолютно никакво значение. Важна е само гледната точка на купувача. Затова да говорим за вашата гледна точка. Какво печелите и какво губите от всичко това.

Какви са преимуществата:

  • Огромен избор от фотографи – Ако не познавате лично поне един фотограф, то със сигурност сте лайкнали поне една-две фотографски страници във Фейсбук (Ако едната е моята, сърдечни благодарности 🙂 )
  • Голямата конкуренция повишава качеството на продукта и понижава цената му. Няма нужда човек да е следвал икономика, за да знае този закон. От тълпите фотографи, които обсаждат интернет пространството ви и социалните мрежи, вие се натъквате на все повече качествени творци.

А какви са рисковете?

  • Отново поради голямата конкуренция рискът да попаднете на случаен фотограф и да получите лош продукт е реален. Едно е да получите лоши снимки от фотосесия, но лоши снимки от събития като сватба или кръщене са си катастрофа.
  • С общият брой на фотографите нараства и броят на некоректните фотографи.

На тези рискове може да се противодейства. Един голям български политик и финансист от началото на миналия век, банкерът Атанас Буров е казал, че „На пазара има само един закон. И това е законът на високото качество“

Пазарът и цените в него ще се регулират сами, както винаги е ставало.

Потребителят може да спечели само ако търси високо качество на разумна цена. От него се иска само да направи малко проучване когато търси фотограф.

Не искам да се поставям изцяло от другата страна на бариерата. Аз макар да предлагам фотографски услуги също съм портебител. В семейството ми предстоят събития, които скоро ще изискат наемането на фотограф. Аз също ще трябва да направя избор.

Така че избирайте внимателно. Разглеждайте галериите на фотографските сайтове. Ако някой фотограф ви допадне го проучете до най-малкия детайл преди да го наемете.

Извлечете ползите от настоящото изобилие на фотографи. Нека то работи за вас.