Фейсбук и Инстаграм са винаги гладни и искат от нас да ги храним с информация и най-вече снимки. Какво да постнем, дали да постнем и как да постнем? Тази статия е първата от поредица от размисли на тази тема.

Ех, тези лайкове… Всичко в социалните мрежи е заради тях. Да, ние искаме да изразим себе си, да покажем нещо на общността, но както всичко на този свят, не искаме да го правим безплатно. Искаме една малка награда. Едно малко признание за нашето творение, пост или снимка. Потвърждение, че то е забелязано. Чрез постването ние даваме, и очакваме да получим. Това е един користен процес, съвсем нормално нещо.

И понякога (в някои случаи често) идва разочарованието: нито един лайк, или 1-2 най-много. Броят на лайковете е винаги относителен. За някой „само“ 10-ина лайка са си жива катастрофа. Съжалявам, че с тези лайкове може да звуча повърхостно, но това е реалността на социалните мрежи.

„Дали да постна това във мрежата?“ е въпрос, който всеки трябва да си задава. Да, знам че сред приятелите ти във Фейсбук има поне един, за който си сигурен, че не си го задава. А може би за някой ти си този приятел?

Отговорът на този въпрос върви ръка за ръка с отговора на въпроса „Иска ли някой да види това?“. И да, обикновено иска. Но как да разберем дали постът ни си е заслужавал? Дали въобще е трябвало да постваме, или по-скоро е трябвало да запазим „социално“ мълчание.

Ще ти кажа аз как правя това и как решавам дали да постна.

По принцип съм средно активен във Фейсбук. За мен това ще рече 2-3 поста на седмица. Защо пък това да е „средно активен“, ще попиташ? Сигурно и ти имаш приятели, които постват 2-3 пъти в годината? Така че, да: 2-3 пъти седмично си е средно, на фона на ежедневно (и: О да, ежечасно 🙂 ) постващите.

През годините съм наблюдавал колко са ми били „вървежни“ постовете и стигнах до едно заключение, което може да се изрази и в проста формула. А тя е: 5%

Преди да публикувам винаги се замислям дали поне 5% от приятелите ми във Фейсбук ще лайкнат. Т.е. ако имаш 200 приятели и събереш 10 лайка си е ок. Ако имаш 1000 приятели, не трябва да се задоволяваш с по-малко от 50 лайка на пост. Това си е моят критерий, който споделям с теб тук. За мен, той е 5%. На теб може да ти се струват малко, със сигурност не много. Та защо да се радваме на 5%?

Време е за грозната истина, която всички подсъзнателно знаем: На никой не му пука! На всички им е писнало от Фейсбук и вече скролваме само с надеждата да намерим нещо ценно сред купища безмислици и реклами. Постът ни трябва да се откроява.

За да ги накараме да натиснат лайк бутона, ние трябва да:

  • създадем качествен пост (хубава снимка, или да кажем нещо много умно и оригинално)
  • да не сме от тия, на чийто приятели им е писнало от тях (с ежечасните постове)
  • да не хейтим (освен по правителството или местната власт)

Става също и ако постнем миловидна снимка на детенце, кученце или котенце. Това разбира се в кръга на шегата 🙂


Общо взето е лесно. И общо взето…рядко се получава. Често егото е по-силно от нас и ни кара да публикуваме неща, които осъмват с нула лайка. И аз съм го правил, ти сигурно също.

Затова мисля, че е хубаво преди да постнем да се замислим и да си поставим някаква цел, някаква летва, с която да измерим значимостта на самоизразяването ни.

А ти имаш ли някаква тактика при публикуване в мрежата? Постваш ли или „постиш“? 🙂 Ще се радвам ако споделиш.