Току що малката ти дъщеричка се усмихна по най-милия начин и ти успя да я снимаш. Или си успял да уловиш най-цветния залез с телефона си. Нямаш търпение да покажеш творението си на света…или поне във Фейсбук (то май вече е едно и също..) Чакай! Спри! Готова ли е снимката ти за показ?

Всички искат да правят страхотни снимки. Но как изглежда една страхотна снимка? За всеки това е различно. Чували сме, че „красотата е в окото на съзерцаващия“, но все пак има едни основни критерии, които трябва да бъдат покрити. Тази статия е за това.

Като постваме онлайн, ние се изразяваме, казваме нещо. Това е причината повечето хора да го правят. Другата причина е, че го правим с идеята да бъдем забелязани и одобрени. А за това са нужни качествени постове и качествени снимки.

Знам, че изкушението да постнеш снимка докато те е обхванал адреналина от творческия процес е голямо. Но се замисли: трябва ли тази снимка въобще да види бял свят? Има ли някаква худжествена или документална стойност? Как те представя пред общността и приятелите ти?

Няколко критерия играят решаваща роля при вземането на това решение.

ФОКУС

Минималният критерий за една снимка е да е на фокус, или поне водещото в нея да е на фокус. Ако има „размазано“ на снимката то това трябва да е фонът, или нещо за което гледащият веднага ще разбере, че е замъглено нарочно, като художествен ефект.

Доста модерни телефони имат вградени ефекти за дефокус (размазване, блърване, замъгляване са други думи за този термин). В бъдещи постове ще ти покажа как да постигаш този ефект чрез приложение и така да го контролираш.

СВЕТЛИНА

Друг минимален критерии е снимката да е достатъчно светла, или по-точно да е направена при достатъчна светлина. Колкото и изтъркано да звучи, истината е че без светлина няма фотография. Този критерий също е донякъде субективен. Някой предпочитат по-тъмни снимки, но е доказано, че човешкото око предпочита по-светлите изображения. Имай това предвид когато обработваш кадри за постване. Тук също можеш да постигнеш художествен ефект като излезеш от рамката. Пример са тъмните кадри със силуети.

КОМПОЗИЦИЯ

Както се казва, всички хубави неща са три, или „три за щастие“. Третият основен критерий е композицията. Тоест нещата или хората изобразени на снимката и тяхното позициониране в кадър. Преден и заден план; ляво, дясно или център; горна или долна половина.

В графата на снимки с лоша композиция влизат кадрите с „отрязани“ ръце, крака, глави…сещаш се. Кадрите с крив хоризонт определено са най-масови.

Това са основни правила във Фотографията и една от основните причини да съществуват е…за да бъдат нарушавани. Има майстори с известни фотографии, които са печелили награди или са продавани за милиони не на последно място, защото фотографът е нарушил някое от правилата и по този начин е придал по-висока художествена стойност.

Предлагам ние засега да се придържаме към общоприетото и каноните във фотографията, а за експерименти винаги ще има време.

За мен би било достатъчно един от горните три критерия да куца, за да се откажа да поствам снимката онлайн. А когато искам да постигна ефект прескачайки правилата, това трябва да е обосновано, ефектът да е търсен. А дали това е така си личи веднага. 

Някой несполучливи кадри, разбира се, са поправими и могат да бъдат спасени. За това: в бъдещи статии 🙂

А ти как взимаш решение дали да постнеш дадена снимка онлайн? Случвало ли ти се е да съжаляваш, че си качил снимка?

Ще се радвам на коментари!

До скоро!

П.С. Всички изображения в тази статия са авторски.