Ако се интересуваш от фотография, Фейсбук сигурно е разбрал това и непрекъснато ти пуска реклами за photography presets. При мен поне е така постоянно. Повечето са платени, но се намират и безплатни. Три такива, разработени от мен ще ти предоставя на края на тази статия.

Какво е фотографски пресет и подобрява ли снимките ни? Preset от английски ще рече нещо предварително зададено. Най-лесната аналогия, която може да се направи е с филтрите в Инстаграм. Но тук нещата са доста по-обхватни. Във фотографската постобработка става дума за набор от предварително зададени стъпки, които след като са изпълнени водят до определена визия на кадъра. Някои световно известни фотографи, които имат собствен стил и визия предлагат пресети срещу заплащане, за да може и нашите снимки да изглеждат като техните. Те влагат много време и усилия за това снимките им да изглеждат по този начин, разработването на определен пресет може да включва дузини стъпки и това прави пресета по-скъп, особено ако е разработен от голямо име в бранша.

Настройките, които включва един пресет са всички възможни, които предлага съответното приложение за модифициране на кадъра. Основните са: яркост, контраст, наситеност на цветовете, наситеност на определен цвят, рязкост (sharpness), винетиране и т.н. Възможностите са почти безгранични поради огромния брой комбинации. А огромната полза от пресета, е че прилагаш всички тези настройки с един клик.

И в предишни постове съм казвал, че необработен кадър е половин кадър, и че не поствам необработени кадри. И тъй като доста често снимам със смартфона ми се налага да обработвам кадрите там. За тази цел ползвам основно приложението Снапсийд (Snapseed), налично за Андроид и iOS

В тази блог статия можеш да прочетеш как се работи с него.

Когато става дума за пресети има две основни истини: всичко е въпрос на вкус, и няма един пресет за всички ситуации. От бутона долу ще можеш да свалиш 3 пресета, направени от мен, които са по моя вкус. Това не значи, че ползвам тези пресети винаги и за всичко, но голяма част от снимките, които качвам онлайн са обработени с тях. Има пресети подходящи за портрети на хора, има такива подходящи за пейзажи, има тренд на пресети с "инстаграм визия", или пък такива за ковертиране в черно бяло. Аз с тези 3 пресета се опитвам да покрия пейзажите, портретите и черно бялото.

Ето че достигна края на тази статия и отдолу те очакват 3-те Снапсийд визии от Vassileo. Поставил съм ги в PDF листовка с инструкции и всичко необходимо, за да започнеш да експериментираш. Имай предвид, че QR кодовете от файла трябва да се сканират с камерата на телефона ти, т.е. най-добре отвори файла на друго устройство или го разпечатай, за да можеш да насочиш камерата на смартфона към тях.

Ами толкова за днес. С тази статия приключвам блога за 2019 година. Очаквай още материали идната 2020...и още пресети, разбира се! :)

В навечерието на Новата Година ти желая здраве и късмет и винаги да си "на фокус"!