Времената на кеша и съпътстващи го явления като „буркан банк“ са на път да приключат. В някои страни те вече са приключили и посоката е ясна. Със сигурност повечето от вас, които четат тази статия са на мнение, че безкешовите разплащания са безспорно удобство. Тук искам да дам няколко аргумента, защо при търговеца винаги трябва да плащаме с карта, ако имаме тази възможност, и защо е по-добре да избягваме търговци, където тази възможност я няма.


  • Винаги знайте, че плащайки кеш при търговец, който паралелно приема и плащане с карта вие правите услуга на търговеца. При всяко таксуване с карта търговецът плаща на оператора на постерминала такса в размер на 1-2 % от сумата. Не се съмнявайте, че тази такса е калкулирана в крайната цена. Парите в брой представляват един бонус за тези 1-2%, затова и често виждаме намусена физиономия, когато пожелаем да платим с карта.
  • „Съсипаха я тая държава“….но това е нещо, в което всички ние участваме подпомагайки сивата икономика. А какъв по-добър начин да подпомогнем сивата икономика от това да пазаруваме при някой, който приема само кеш като разплащане и ви дава разписка от кочан, вместо касов бон. Аз изисквам касов бон във всяко магазинче и гараж, където ми продават нещо. И отново: намусени физиономии до безкрай.
  • Елиминирайте сценария „Нямам да Ви върна…“. Понякога търговецът наистина няма ресто, а понякога кара жълт автомобил. Плащайки с карта винаги имате точно пари!
  • Управление на разходите. Колкото повече плащате с карта, толкова по-лесно после можете да видите „къде потънаха тия пари“. Онлайн банкирането следи това безгрешно.
  • Доказателство. Трансакцията с карта ви удостоверява черно на бяло, че сте платили точно толкова, точно там и точно тогава. Хартийките не могат да се проследят.


И за заключение, няколко отговора на въпроси, които може би се питате след като четете този текст от Vassileo: Да, приемам плащания с карта. Да, калкулирал съм таксата за картовото плащане в цената. Да, случвало ми се е да нямам ресто. Не, не обичам клиента да плаща в брой, защото когато бизнесът ти е изцяло легален, плащанията в брой всъщност затрудняват администрирането на фирмената сметка. Много по-лесно е фирменото счетоводство при картови плащания.


Така че ако сте мой клиент, не забравяйте картата си :)