Бизнес портрет. В корпоративните среди е задължителен за всеки, които иска да се развива, да се „продаде“ и да бъде забелязан. Представителният бизнес портрет отваря много врати и е в състояние да наклони везните в полза на притежателя си, защото ние хората мислим и възприемаме преди всичко визуално.

За втори път моите колеги от HP Inc. ме поканиха да направя корпоративна фотосесия в рамките на седмицата на Young Employee Network. Сесията беше отворена за всички служители на HP, които успяха да се класират в списък от около 30+ човека. Продължителност на сесията: 2 часа. Получават се по-малко от 4 минути на модел. Много по-малко от времето, което се отделя за такъв тип портрет, но тук нещата се случваха в работно време, а то притиска. Затова и тази фотосесия беше необикновена. Защото беше една „блиц-фотосесия“, в която за малко време трябваше да се постигнат максимални резултати. Това беше и моята цел.

Логистика: около 30 кг оборудване. Това е моето мобилно студио, с което снимам на локация. Време за изграждане и настройка на светлините: 40 мин. Подготовката започва 2 дни преди събитието с чеклист: зареждане на 20-ина броя батерии, проверка функционалност на светкавици, светломер и фотоапарати (от последните използвах 3 броя по времето на събитието: 1 основен за снимки и 2 допълнителни за отразяване на фотосесията).

Разбира се, не исках това да се превърне в едно скучно мероприятие и затова реших да използвам един парти-похват: инсталиране на „кабинка“ за селфита. Така хората, които чакаха реда си за бизнес портрет, можеха да се позабавляват и да си направят сами или с колеги някое и друго лудо селфи. „Селфи кабинка“ бих препоръчал за всяко парти, защото: Хей, кой не обича да си прави снимки? Сто процента успеваемост – гарантирана! Така беше и с моята кабинка в HP.

Само с текст няма да мога да ви направя напълно съпричастни, затова по-долу ще намерите и моят влог.

Как снимах? Използвах моят Sony A6500 с 18-105 мм варио обектив. Поради краткото време и големият брой модели предпочетох удобството на вариото и снимах на фокусно разстояние между 45-65 мм. Постоянна бленда F5.6, затвор 1/160 секунди, ISO 200. За осветление използвах така наречения „beauty dish“, използван повече в модната фотография, но аз много харесвам и за корпоративни снимки типа светлина, които произвежда. Фонът беше сив, сгъваем и осветен с допълнителна светкавица, за да придаде по приятен цвят и винетация на кадрите.

Да не ви отегчавам повече с фотографски термини… Ето го и видеото от събититето:


А ето ги и тях: