Днес ще ви говоря за „таймлапс“ (time lapse) – един от най-известните похвати във фотографията и видеографията.

Това е фотографска техника, при която крайният продукт е видеоклип. Състои се в заснемане на кадри на равни интервали и сглобяването на тези кадри във видео. Няма начин да не сте виждали таймлапс някъде, това са тези видеа, където всичко изглежда забързано. Слънцето се вдига над хоризонта за секунди, или също толкова бързо се скрива. Или бързо преминаващи облаци. Гледали сте поне един филм с такава сцена, сигурен съм.

Таймлапсите винаги са ме изумявали поради невероятното си свойство да представят един период от време по доста по-кратък начин. Как иначе можем да видим строежа на една сграда отнел 2 години за 2 минути. Таймлапса е машината на времето във фотографията. Това му свойство го прави едно от най-мощните изразни средства.

Друго уникално свойство на таймлапса е, че той е на границата между видеография и фотография. В случая първото бидейки продукт на второто.

Таймлапсът задължително се прави от отделно заснети кадри. Казвам това, защото много разпространени са фалшивите таймлапси, които всъщност са един видеоклип пуснат на бърза скорост. Разликата е огромна и ви съветвам да не правите таймлапс от видео. Изглежда фейк и си личи и по качеството.

Таймлапс можете да направите с всичко, което прави снимки. Трябва ви само софтуер с който да съберете снимките в клип. Повечето нови смартфони имат вградена функция в камерата, но проверете дали това не е забързано видео. Ако е така си свалете програма, която прави снимки на интервали и после ги сглобява в клип. Ето една за Андроид и една за iOS

Другото, което ви трябва е статив. Голям, малък няма значение, важно е да държи това, с което снимате и да е стабилен. Ако ще снимате със смартфон можете да ползвате онези мини стативчета, почти джобен формат. Вършат работа. Идеята е камерата да е абсолютно неподвижна. Когато камерата се движи се нарича хиперлапс, но това е друга тема. Нека днес започнем на дребно.

Можете да направите таймлапс навсякъде и на всичко, което се движи или променя по някакъв начин. Това е основната цел на този похват, да улови промяната и движението на обекта.

Ако навън вали и е мрачно както днес, защо не си направите таймлапс вкъщи? Ето един който направих днес:

Не спирайте да експериментирате, не спирайте да снимате! Може да ви хареса да правите таймлапси, в тях има нещо магично, нещо привличащо. И един ден, когато вече имате достаъчно опит можете да преминете на следващо ниво.