Светото кръщение на подрастващите несъмнено е сред най-важните моменти в живота на едно семейство. Редом с първите рождени дни, а също така доста по-късно и абитуриентския бал, това е събитие, което най-често е предшествано от ангажирането на професионален фотограф, който да го отрази. Семейството се впуска в онлайн търсене в Гугъл и Фейсбук или се допитва до приятели и познати за препоръки. Изборът, който те ще направят е много важен, не само за да получат качествени снимки от събитието, но и с оглед на това, че този фотограф може да се превърне в техен семеен фотограф. Това е възможност и за фотографа да даде най-доброто от себе си, за да спечели този клиент, защото той ще му донесе бизнес в бъдеще. Този факт може да е от полза за клиента, под формата на бъдещи отстъпки, специално отношение и не на последно място: предсказуем резултат – винаги качествени кадри и продукт.


Затова преди да наемем фотограф за кръщене в София, или което и да било друго място, трябва обстойно да проучим неговия продукт, сайт и препоръки. Да не взимаме решение базирано само на хубави кадри от кръщенета, но да разгледаме и другата част от портфолиото му: семейни портрети, детски портрети, снимки от детски рождени дни, портрети в студио, а защо не и снимките от абитуриентски балове. Специално при преглеждането на кадрите от кръщенета трябва да обърнем внимание на перспективата на фотографа, която трябва да се изразява в наличието на кадри в близък и далечен план. Също така: дали фотографът ползва светкавица в църквата. При наличието на качествена фотографска техника и умения той няма да използва светкавица, за да могат кадрите да са максимално естествени. Когато е използвана светкавица, това означава или че в храмът почти не прониква дневна светлина и това помощно средство е наложително, или че фотографът е прохождащ. Това не го прави лош фотограф и кадрите могат да бъдат страхотни и да сте много доволни, но имайте предвид, че цените на този фотограф трябва да бъдат една идея под средното за пазара.


Как протича заснемането? Обикновено повечето клиенти наемат фотограф за 1 час, който е напълно достатъчен да се отрази целия ритуал и да се направи кратка фотосесия на кръщелника в двора на църквата или в парка ако има наблизо такъв. Повечето кръщенета се случват в топлата част на годината, така че при избора на храм по възможност изберете такъв с повече зеленина наоколо. Има и семейства, които желаят отразяване освен в храма и на тържеството в ресторанта. Тук е важно да знаете тарифата на фотографа за допълнителни часове, както и да съгласувате с него подробности около локацията на заведението. Трябва също да сте сигурни, че в заведението може да се снима, за да няма лоши изненади.