Да основеш собствен бизнес в преследване на мечтите си само по себе си е сбъдване на мечта. За да бъде това начинание успешно в условията на сурова конкуренция, бизнесът трябва да се отличава и да носи собствен облик, разпознаваем за клиентите. Затова напоследък все повече се говори за личния бранд, който да изпъкне и да извисява над масата от предприемачи.


Личният бранд е крайният продукт на процеса „лично брандиране“. Този процес може да бъде много сложен и труден за изграждане. Работата с консултанти и специалисти в тази област допринася значително за крайния резултат. Личен бранд без изображения е невъзможен, поради простата причина, че е свързан с онлайн присъствие под формата на сайт, страница в социална мрежа или някакъв вид реклама. Макар все още да съществува начина да се рекламираш в местен вестник с 5 реда обява (само текст) като преди 100 години, това не води до никъде.


Нужна е визуализация, с която да асоциираме бранда, неговият основател, мястото където се създава, мястото където можем да си купим продукта. Фотографията за личен брандинг, а все повече и видеото, са най-мощните изразни средства в помощ на изграждане на собствена марка.

Чрез изображения собственикът на бизнес може да разкаже историята на своята марка и да направи хората съпричастни. Основно правило в маркетинга, е че историите продават. Работата на фотографа е да пресъздаде история в кадър. Това и основно отличава брандинг фотосесията от бизнес портретната сесия. При бизнес портретът няма история, той служи за една представителна идентификация. При брандинга идентификацията се постига чрез истории, и смисълът и е в това да остане трайна, запомняща се, а оттам и носеща клиенти и продажби.


Веднъж сдобил се кадри от брандинг фотосесия и правата им за търговско ползване, предприемачът има свободата да ги използва по множество начини и на множество платформи като социални медии, преса, билбордове, сайтове и всякакъв вид реклама. Той или тя може да модифицира кадрите по креативни начини, които да са в унисон с търговската марка.